Бразилия приема днес в Сао Пауло от 22:00 часа Аржентина във вечната южноамериканска класика, този път в световна квалификация. Рефер на напечения сблъсъкще е ХесусВаленсуела от Венецуела.

Преди по-малко от 2 месеца - на 11 юли, дватаконтиненталните гранда се срещнаха във финала за Копа Америка. Гаучосите ликуваха с 1:0 на насред „Маракана“, а Лионел Меси вдигна първия значим трофей с екипа на албиселесте. Сегашният сблъсък няма подобен заряд, но в селесао изгарят от желание за вендета срещу гаучосите.

Нов файл

Бразилия върви без грешка след 7 кръга в квалификациите и евентуален нов успех ще ги доближи максимално до предсрочно класиране за първенството в Катар. Аржентина също може да се похвали с добра серия, след като няма загуба от над две години.

По-точно от 0:2 на 3 юли 2019 г. в полуфинал за Копа Америка срещу … Бразилия! Вече в 21 мача (14-7-0) Меси и компания не знаят какво е поражение. Още една причина селесао да се опита до сложи край на серията им.

След разочарованието от отпадането на осминафиналите на Мондиал 2018 от бъдещия първенец Франция аржентинците ще се стремят да укрепят позициите си и достигнат без драми до първенството догодина.

В Катар за Лео Меси ще е може би последната възможност да покори световния връх. При успех утре гаучосите не само ще сипят още сол в раната на големия съперник, но и ще намалят на 3 т. изоставането от тях във временното класиране.

Шансовете за това хората на Лионел Скалони да успеят се увеличават заради удара, който нанесоха клубовете от английската Висша лига на селесао.

Бразилия попада в черния списък за разпространение на коронавируса и за да се избегне задължителната 10-дневна карантина при завръщането в Обединеното кралство, не бяха пуснати Тиаго Силва (Челси), Фабиньо, Алисон, Фирмино (Ливърпул), Жезус, Едерсон (Манчестър С), Фред (Манчестър Ю), Ричарлисон (Евертън), Рафиня (Лийдс), Дъглас Луис (Астън Вила) и Емерсон (Тотнъм).

При тези обстоятелства селекционерът Тите разчита на микс от останалите „европейци“ и местни играчи. Очаква се спецът да не прави сериозни промени сред титулярите, победили в петък Чили (1:0) в Сантяго. Според „О Глобо“ авторът на гола Евертон Рибейро (Фламенго) ще започне вместо Лукас Пакета (Лион). Атаката отново ще бъде водена от Габриел Барбоса и Неймар, докато Хълк и Матеус Куня ще чакат своя шанс.

Селесао има още една допълнителна мотивация срещу Аржентина, след като подвизаващите се в Англия гаучоси не бяха спрени. Така Скалони може да разчита на карето Емилиано Мартинес, Еми Буендия (Астън Вила), Джованило Селсо и Кристиан Ромеро (Тотнъм).

Друг от легионерите – Леандро Паредес (ПСЖ), е под въпрос за сблъсъка. Меси, чийто десен крак оцеля по чудо срещу Венецуела (3:1), обаче ще е на линия, а в предни позиции ще му партнират Анхел ди Мария и Лаутаро Мартинес. По всяка вероятност гаучосите ще излязат срещу Бразилия с 11—те от двубоя в Каракас.

„Ще бъде труден мач, ние трябва да се възстановим, за да бъдем готови. Селекционерът Тите ще ни подготви добре. Това е дерби, но се надяваме да постигнем поредна победа, това е единствена ни цел“, заяви вратарят на селесао Вевертон.

„Футболиститеработиха здраво, за да постигнат такъв успех. Наградата беше спечелването на Копа Америка. Сега ни предстои нов труден мач срещу Бразилия и важното е да не лежим на стари лаври“, сподели селекционерът на Аржентина Лионел Скалони преди сблъсъка в Сао Пауло.